bezoekersbeoordeling 4.6/5
Theater het speelhuis
Karakteristieke locatie
In Helmond

Karakteristieke locatie

De koepelkerk gehuld in glas

Waar zie je dat nou? Vraag het een Helmonder en je hebt het antwoord. Het Speelhuis bestaat nog maar kort in deze iconische vorm. Het oorspronkelijke Theater ’t Speelhuis werd in 1977 geopend door Prinses Beatrix. Een verwoestende brand leek op 29 december 2011 een abrupt einde te maken aan hét theater van Helmond. Maar niets bleek minder waar.

In een razend tempo werd de rijk geornamenteerde Onze-Lieve-Vrouwekerk aan de rand van het centrum getransformeerd tot een uniek theater. Het glas in lood, de fresco’s, de lichtinval en de ornamenten zorgen voor een sensationele sfeer. In 2017 pakten de architecten Van Dongen en Koschuch de kerk uit als een cadeautje. Ze bouwden een indrukwekkend glazen paviljoen om de kerk heen, met daarin twee kleine zalen en een imposante foyer. Door de enorme transparantie, het minimalistische materiaalgebruik en het slanke dak is de statige Onze-Lieve-Vrouwekerk de hoofdrolspeler in zijn eigen decor.

Het glazen paviljoen omarmt de kerk, zoals de Helmonders het nieuwe Speelhuis hebben omarmd. Het exterieur van de kerk werd het interieur van de nieuwbouw; je moet het met eigen ogen zien om het te begrijpen. Na deze grote verbouwing, opende Het Speelhuis in september 2018 officieel haar nieuwe deuren. En dat hebben we geweten. Per jaar ontvangen we meer dan 160 artiesten en gezelschappen, draaien we regelmatig evenementen voor zakelijke klanten én faciliteren we een tiental lokale initiatieven die onze stad tot leven brengen als nooit tevoren!

Een digitale tour door het theater

Kom een kijkje nemen

Reserveer een rondleiding

Een voorstelling bijwonen

Bekijk ons programma