info
Studio Antigone met luxe High Tea
Studio Antigone met luxe High Tea
Antigone van Sofokles
di 15 nov 2022 | 13:00
| Toneel
  Het Speelhuis | Pleinzaal
Normaal
EUR 28,50
Antigone is een dramatisch goed gebouwde tragedie met een spannend verhaal over een jonge vrouw uit een verdoemd geslacht. Haar vader Oidipous trouwde met zijn eigen moeder; zij kregen vier kinderen waarvan Antigone er een is. Het draait er allemaal om dat Antigone haar broer wil begraven tégen de wil van de nieuwe man op de troon: Kreon. Hij verbiedt een begrafenis omdat die broer ‘fout’ was in de oorlog. Hij dreigt zelfs met de hongerdood als hij zijn zin niet krijgt.

De voorstelling legt een wereld bloot van lang geleden, maar een wereld die verrassend veel op de onze lijkt. Vrouwenminachting is hier nooit weggeweest en elke dag maken we het drama mee van een dictator aan onze grenzen die -alles verwoestend - iedereen de dood in zal jagen als hij niet krijgt wat hij hebben wil.

 

Uit het verbod om te begraven, vloeien prikkelende thema’s voort

 

Het individu, de eenling tegenover de staat/overheid, familiewaarden tegenover het belang van het staatsbelang, democratie tegenover tirannie. Maar ook prangende vragen: wat doe je om je macht te behouden? Je tegenstander doden, ook als die familie van je is? Hoever ga je als eenling, als burger, om je ideaal te verwezenlijken? Desnoods sterven voor je ideaal? Durf jij Greta Thunberg te zijn?

 

Zoveel mogelijk willen we de oorspronkelijke tekst en de structuur met koorzangen in stand houden

Tegenwoordig is het gebruikelijk dat we van de Griekse tragedies alleen het verhaaltje overdragen. Dat vind ik nou echt jammer. Juist het bekritiseren en becommentariëren van de handeling, zoals het koor doet, zet de toeschouwer aan tot meedenken – waardoor hijzelf een deel van het Koor wordt. Dat is toch mooi wanneer publiek en spelers samen het verhaal vertellen? En samen zingen – als het even kan..

We willen zelfs zover gaan dat we delen van de koorzangen zingen op gereconstrueerde oud-Griekse muziek - zoals die waarschijnlijk geklonken heeft in de 5e eeuw voor Christus. Ter geruststelling: de spelers (die samen ook het koor vormen) zullen ook zingen op eigentijdse noten.                                           

 

Antigone lijkt zo een eigentijdse muzikale voorstelling?

Kan dat? Ja!! Het is echt onzin om te zeggen dat een Griekse tragedie oud en stoffig is. Met het oog op het publiek – jong t/m oud- dat we graag willen hebben, maken we er een levendige, soms zelfs komische, maar altijd opwindende en waarachtige voorstelling van. (AW)

 

SPEL: MARGUERITE DE BRAUW, FELIX BURLESON, JULIEN CROISET, TIM VAN DE HEUVEL, NIKKI MANUPUTTI | DECOR EN KOSTUUMS: HERBERT JANSE EN DORIEN DE JONGE | TECHNIEK: LUKA HALBE EN ARMAND WOUTERS | FOTOGRAFIE: MARIEKE TIMP, JUDITH ZWIKKER | KOORREPETOIR: HENRI OVERDUIN | REGIE: AGAATH WITTEMAN

 

Korting met je scholieren- of studentenpas

Op de dag van de voorstelling, vanaf één uur voor aanvang, kun je als student of scholier een kaartje kopen voor de verleidelijke prijs van € 12,50. Per persoon wordt deze korting op maximaal 1 kaart toegepast. Toon je scholieren- of studentenkaart aan de balie en pak je voordeel!

 

 

 
 
Er zijn op dit moment geen recensies bekend
 
mijn verlanglijst
Er zijn geen items aanwezig