info
Lawrence of Arabia
Lawrence of Arabia
van Heemstra & Kirmiziyüz
wo 27 nov 2019 | 20:15
| Toneel
  Het Speelhuis | Theaterzaal
Normaal
EUR 19,50
Zevenentwintig scènes die nog misten in de film

Deze voorstelling maakt deel uit van de Speelhuis-serie PERSPECTIEF.

 

In Lawrence of Arabia komen Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyüz met een vervolg op de wereldberoemde film over de Britse avonturier T.E. Lawrence, die ten tijde van de Eerste Wereldoorlog aanvoerder was van de Arabische opstand tegen de Ottomaanse bezetter. Een heldenverhaal van een westerling die zich inzet voor autonomie in het oosten. Een verhaal over mannenvriendschap (er komt in de film niet één vrouw voor), opoffering en eindeloze tochten door de woestijn. Tot zover de beroemde film. Maar het verhaal van Lawrence of Arabia is óók het verhaal van Europees kolonialisme in het Midden-Oosten en beslissingen die de kiem legden voor grote conflicten waarmee we vandaag de dag te maken hebben. De vele rubberbootjes op de Middellandse Zee zijn via de keten van oorzaak en gevolg terug te leiden tot de tijd dat Lawrence in zijn djellaba door het zand croste. Het is een verhaal van olie en hebzucht die vreselijke milieuvervuiling tot gevolg had. Het is een geschiedenis, kortom, die licht werpt op het verwarrende heden. Van Heemstra en Kirmiziyüz blazen het stof van de oude filmrollen en maken een vervolg.Met de input van Arabische theatermakers, historici en een boze Saoedische blogger komen ze tot een nieuwe versie van dat oude heldenepos.

 

PRODUCTIE: VAN STICHTING MARJOLIJN VAN HEEMSTRA EN TROUBLE MAN/SADETTIN KIRMIZIYÜZ | CONCEPT: MARJOLIJN VAN HEEMSTRA EN SADETTIN KIRMIZIYÜZ | TEKST EN DRAMATURGIE: MARJOLIJN VAN HEEMSTRA | EINDREGIE: EVA LINE DE BOER | SPEL: SADETTIN KIRMIZIYÜZ, PIP LUCAS, GIOVANNI BRAND EN ALIDTCHA BINAZON

 

IInleiding

Om 19.30 uur wordt er een inleiding gegeven door Annette Embrechts, dans- en theaterjournaliste van de Volkskrant. Hiervoor kunt u kosteloos een plekje reserveren tijdens het bestelproces.

 

 
 
De Volkskrant
"Lawrence of Arabia is zo een boeiende belevenis, vol enthousiast gedeelde informatie, maar nooit topzwaar, en met hier en daar oergeestige scènes van met name Giovanni Brand en Kirmiziyüz zelf."
Theaterkrant
"Het uitgangspunt is sterk: om de huidige chaos in het Midden-Oosten te begrijpen, moet je weten hoe het komt dat er al decennialang oorlog wordt gevoerd in dit gebied."
NRC Handelsblad
"Stemmen die ontbraken in film ‘Lawrence of Arabia’ hoor je nu wel op het toneel"
 
Seizoen 2019/2020

we gaan weer spelen!

mijn verlanglijst
Er zijn geen items aanwezig