info
ICK & Amsterdams Andalusisch Orkest
ZIEL | ROUH
do 29 nov 2018 | 20:15
| Dans
  Het Speelhuis | Theaterzaal
Normaal
EUR 24,00

Op het snijvlak van uiteenlopende tradities en culturen, daar waar de verschillen het grootst lijken, openbaart zich een verrassende dialoog waarbij in de kern een gelijkaardige ziel schuilt: een zoektocht naar schoonheid, overgave en opstand. Een drang om te overleven en een liefde voor kunst.

 

ZIEL | ROUH is een eerste samenwerking tussen dansgezelschap ICK en het Amsterdams Andalusisch Orkest, beide huisgezelschap van Theater de Meervaart, waarbij twee uiteenlopende disciplines elkaar ontmoeten: hedendaagse dans en muziek uit Al Andalus. Componist en arrangeur Abderrahim Semlali vertrekt vanuit drie verschillende muziekstijlen uit het repertoire (tarab, sufi en chaabi) en geeft hieraan zijn eigen hedendaagse interpretatie. Hierop worden drie nieuwe choreografieën gemaakt.

 

Het Amsterdams Andalusisch Orkest brengt muzikaal erfgoed van Andalusië naar theaters en concertzalen in Nederland en Marokko. Ze vertellen het verhaal van Al-Andalus en de betekenis voor onze samenleving via muziek, theater, literatuur en educatie. Voor ZIEL | ROUH is het orkest samengesteld uit zes muzikanten en zangeres, Karima El Fillali.

 

Emio Greco en Pieter C. Scholten gaan terug naar de essentie, de ziel van hun eigen werk: de ademhaling. Dit basisprincipe geeft richting en structuur aan de choreografie en maakt een organische connectie tussen de dansers. De ademhaling van de dansers maakt ook een verbinding met die van de zangeres en wordt weerspiegeld in de opbouw van de muziek. De choreografen hebben nauw samengewerkt met het orkest en El Fillali. Zij zingt een stuk uit het oeuvre van Oum Kalthoum (1904–1975), een beroemde en zeer geliefde zangeres uit de Arabische wereld.

 

De Algerijnse Nacera Belaza vraagt om complete overgave van de dansers. Vergeet wat je weet en geef je over, is de opdracht die ze krijgen. Ze moeten op zoek gaan naar een connectie met de muziek via het lichaam waarbij alle gedachtes losgelaten worden. Zo creëert ze een gevoel van oneindigheid: in de beweging, het lichaam, tijd, ruimte en muziek. Een trance die ook het publiek kan voelen.

 

Voor ZIEL | ROUH maakt Vincent Colomes gebruik van principes uit de flamenco, zonder dat het een flamencostuk wordt. Hij speelt met accenten, ritmes en intenties die refereren aan de bewegingstaal van flamenco en werkt tegelijkertijd met de gedeelde achtergrond die de dansers en hij hebben in hedendaagse dans. In lijn met de herkomst van de muziek creëert hij een lichtvoetige choreografie waarbij speelsheid en interactie tussen de dansers centraal staat. Tegelijkertijd geeft hij ruimte aan de individuele kleur en persoonlijkheid van elke danser.

 

CHOREOGRAFIE: EMIO GRECO | PIETER C. SCHOLTEN, NACERA BELAZA, VINCENT COLOMES

MUZIEK: AMSTERDAMS ANDALUSISCH ORKEST (KARIMA EL FILLALI, ABDERRAHIM SEMLALI, AVISHAI DARASH, MEHMET POLAT, MODAR SALAMA, DANIEL VAN HUFFELEN, MARIANNE NOORDINK)

COMPOSITIE: ABDERRAHIM SEMLALI

DANSERS: HELENA VOLKOV, EDWARD LLOYD, ARAD INBAR, SEDRIG VERWOERT, SOPHIA DINKEL

KOSTUUMS: CLIFFORD PORTIER

LICHT: HENK DANNER, MAARTEN HEIJDRA

TECHNIEK: MAARTEN HEIJDRA, HUGO VAN DER VELDT

PRODUCTIE: ICK & AAO

COPRODUCTIE: THEATER DE MEERVAART

 

Inleiding

Om 19.30 uur wordt er een inleiding gegeven door Annette Embrechts, dans- en theaterjournaliste van De Volkskrant. Hiervoor kunt u kosteloos een plekje reserveren tijdens het bestelproces.

 

 
 
Er zijn op dit moment geen recensies bekend
 
mijn verlanglijst
Er zijn geen items aanwezig