bezoekersbeoordeling 4.6/5
Theater het speelhuis

Van 20 t/m 23 maart a.s. snuiven ruim 900 derdejaars leerlingen van het Voortgezet Onderwijs in Helmond cultuur op en bevestigen we nog eens met elkaar hoe essentieel die culturele sector is. Ook, of misschien wel juist voor jongeren. Want weten jongeren wel dat hiphop ook cultuur is? Of dat zelf vette posters ontwerpen ook gewoon kunst kan zijn? Na de Cultuurweek WAH?! weten ze dit sowieso!

Wat gaan we doen? Het Annatheater, de Bibliotheek Helmond-Peel, Museum Helmond, Het Speelhuis, Kunstkwartier en De Cacaofabriek zetten die week hun deuren wagenwijd open. We bieden een gevarieerd programma voor alle derdejaars leerlingen van OMO Scholengemeenschap (Carolus Borromeus College, Dr. Knippenberg College, Vakcollege en Praktijkschool Helmond) en het Jan van Brabant College.

De leerlingen van verschillende richtingen volgen twee activiteiten, workshops of voorstellingen. Denk hierbij aan uiteenlopende activiteiten als het bijwonen van de theatervoorstelling van Sem Jansen en het volgen van workshops stagefighting of graffiti. Maar ook bijvoorbeeld het digitaal bewerken van bestaande kunstwerken. Alle cultuurdisciplines komen voorbij. 

In Het Speelhuis treed Sem Jansen op met zijn voorstelling #whothef*ckisbritt? De uit Helmond afkomstige zanger-gitarist neemt je mee in een unieke voorstelling met prachtige muziek en documentairebeelden.

Van Britt naar Sem, van zangeres naar zanger. Deze unieke voorstelling vertelt het indringende verhaal van Sem’s transitie van vrouw naar man. In een show van 1,5 uur neemt Sem het publiek mee in zijn transformatieproces van vrouw naar man. Dat doet hij via het zingen van songs, vertellen van verhalen aangevuld met videobeelden uit zijn indrukwekkende documentaire. De uit Helmond afkomstige getalenteerde zanger-gitarist is de frontman van de succesvolle Leif de Leeuw Band en bekend van tv-programma's als 'We want more' en 'Hit the road'. Sem wordt begeleid door de Leif de Leeuw band, maar in een andere opstelling. De elektrische gitaren worden ingewisseld voor pedalsteel en mandoline. De stevige rocksongs voor verhalende Americana songs.