info
Toneelgroep Jan Vos
Toneelgroep Jan Vos
GAS
za 26 okt 2019 | 19:30
| Toneel
  Het Speelhuis | Theaterzaal
Normaal
EUR 25,00
'GAS' laat je trillen op je grondvesten

Deze voorstelling maakt deel uit van de Speelhuis-serie PERSPECTIEF.

 

Afgelopen najaar deed Toneelgroep Jan Vos het Groningse gaswinningsgebied op haar grondvesten trillen met ‘GAS’: “Groots theater over nationale tragedie”, kopte NRC Handelsblad en gaf vijf sterren. Trouw en de Volkskrant adviseerden dringend om naar Groningen af te reizen. Dat hoeft dus niet meer, nu de tintelende familiekroniek naar ons theater komt. ‘GAS’ is zo’n voorstelling waarin alles op zijn plaats valt. IJzersterk acteerwerk en een inventieve tekst, die vol humor de maatschappelijke catastrofe verweeft met het indringende familiedrama van drie generaties Groningers.

 

TEKST: TJEERD BISCHOFF | REGIE: JEROEN VAN DEN BERG | TONEELBEELD: ELLEN KLEVER | MUZIEK: JAAP VAN KEULEN | SPEL: MAARTEN WANSINK, TRUDI KLEVER, HELMERT WOUDENBERG, STEFANIE VAN LEERSUM, REINOUT BUSSEMAKER, DIMME TREURNIET, ANNA RAADSVELD EN TJEERD BISCHOFF

 

Online inleiding

U ontvangt voorafgaand aan de voorstelling per e-mail een online inleiding die is geschreven door Annette Embrechts, dans- en theaterjournaliste van de Volkskrant.

 

 
 
Trouw
“Regelmatig spat de herkenning in klaterende lachsalvo’s van de tribune.”
De Volkskrant
“De euforie en de welvaart, de angst en het verdriet: van het drama van de gaswinning is een Groningse ‘Heimat’ gemaakt.”
Theaterkrant
Toch verslapt de aandacht geen moment. Dat komt door de manier waarop Bischoff het drama voortdurend lucht geeft met humor én de wijze waarop Van den Berg de spelers tot een hecht ensemble heeft gesmeed. Het is voorwaar een huzarenstukje om personages op één avond een periode van 50 jaar te laten overbruggen en ze toch geloofwaardig te laten blijven.
NRC Handelsblad
“Geestig en slim verweeft ‘GAS’ de politieke catastrofe van de Groningse gaswinning met een indringend familiedrama.”
 
 
Seizoen 2019/2020

we gaan weer spelen!

mijn verlanglijst
Er zijn geen items aanwezig