bezoekersbeoordeling 4.6/5
Theater het speelhuis
Jihad van liefde
Toneel Theaterzaal - Het Speelhuis

Jihad van liefde

“Omdat jouw verhaal het mijne is.” – Mohamed El Bachiri 

Jihad van Liefde is een muzikaal verhaal, gebaseerd op het gelijknamige boek. David Van Reybrouck tekende daarin het aangrijpende verhaal op van Mohamed El Bachiri. Deze metrochauffeur uit het Belgische Molenbeek verloor zijn grote liefde en moeder van zijn drie kinderen bij de terreuraanslag in de Brusselse metro op 22 maart 2016.

Als Marokkaan en moslim was hij in de ogen van sommigen een potentiële dader, maar hij liet zich niet meeslepen door de orkaan van meningen en mediageweld die direct na de tragedie volgde.

Het indrukwekkende boek en zijn inspirerende en hoopvolle oproep tot medemenselijkheid op televisie gaven uitdrukking aan zijn liefde, verdriet en veerkracht.

De Meervaart brengt  in samenwerking met George & Eran Producties en het Amsterdams Andalusisch Orkest dit belangwekkende boek op het toneel. Gespeeld door acteur Mohammed Azaay, is Jihad van Liefde een rauwe, muzikale en inspirerende voorstelling over een gewone man die – getroffen door het noodlot – zichzelf tot een haast bovenmenselijke gedachte dwingt. Een man die haat bestrijdt met liefde en menselijk blijft terwijl hem iets onmenselijks is aangedaan. Een bijzonder verhaal over liefde, pijn en verzoening.

MET: MOHAMMED AZAAY EN HET AMSTERDAMS ANDALUSISCH ORKEST | OORSPRONKELIJK SCRIPT: SARAH RINGOET | GEBASSEERD OP HET BOEK: 'EEN JIHAD VAN LIEFDE' VAN MOHAMED EL BACHIRI, OPGETEKEND DOOR DAVID VAN REYBROUCK, UITGEGEVEN DOOR DE BEZIGE BIJ | MUZIEK: HET AMSTERDAMS ANDALUSISCH ORKEST | REGIE: ERAN BEN MICHAËL (GEORGE EN ERAN PRODUCTIES) | DECOR EN LICHTONTWERP: KOUWENHOVEN EN KRANDENDONK

 

Inleiding

45 Minuten voor aanvang wordt er een inleiding gegeven door Annette Embrechts, dans- en theaterjournaliste voor de Volkskrant. Hiervoor kun je kosteloos een plekje reserveren tijdens het bestelproces.

 

Korting met je scholieren- of studentenpas

Op de dag van de voorstelling, vanaf één uur voor aanvang, kun je als student of scholier een kaartje kopen voor de verleidelijke prijs van € 12,50. Per persoon wordt deze korting op maximaal 1 kaart toegepast. Toon je scholieren- of studentenkaart aan de balie en pak je voordeel!

vr 28 apr.

20:15

€ 21,50

Locatie

Theaterzaal - Het Speelhuis

Aanvang

20:15

Verwacht einde

21:25

‘Jihad van liefde is een schitterende mengeling van rouwbeklag, woede en loutering.’

De Volkskrant ★★★★

‘Acteur Mohammed Azaay is op zijn sterkst als hij ingetogen en dicht bij zichzelf blijft, in ingedikte stiltes tussen zinnen of in fluisterend verdriet.’

NRC ★★★★

‘Mohammed Azaay speelt als El Bachiri de tot nu beste rol in zijn leven.’

Trouw ★★★★ ★